Poliitikot tekevät satiiria, Heinonen tekee siitä kuvia

29.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 26/2007.

Lähinnä surrealistiksi luonnehdittava nokialainen kuvataiteilija Johannes Heinonen on armoton vallankäytön kriitikko. Kuvataidepiireissä Heinonen on saanut jopa Halos-taiteilijan nimen, koska hänen taiteensa piikki näyttää usein osuvan presidentti Tarja Haloseen. Mutta ehkäpä asia ei olekaan näin yksioikoinen.


- Ei tämä asia ole presidentin persoonasta kiinni. Enkä minä presidentti-instituutiota tai istuvaa presidenttiä kritisoi, vaan sitä että presidentin valtaa murennetaan koko ajan. Näin mennään kohti yksinapaista pääministerivaltaa, mikä ei ole hyväksi demokratialle, sanoo Johannes Heinonen Pispalan Taidetalossa Tampereella, jossa on juuri avattu hänen Satiirisia maalauksia-näyttelynsä.




Sota ja väkivalta


eivät kuulu arkeen



Johannes Heinonen on vahvasti sitä mieltä, että satiiria ei tarvitse erikseen tehdä suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä poliitikot tekevät sen itse. Niinpä Heinosen taidepiikkien kohteena eivät ole vain poliitikot, vaan koko poliittinen järjestelmämme kaikkine ilmiöineen.


Vallankäyttö eri muodoissaan, sota ja militarismi, ydinvoima ja ympäristöuhkat ovat Heinosen näyttelyn pääosissa. Omaa varjoaan pelkäävä Kari Rajamäki, Natolle strippaava Heidi Hautala, Timo Soinia lähentelevä lakupötkö tai Matti Vanhaseen takertunut Tanja Karpela (ent.) ovat näyttelyn selvää poliitikkoainesta. Samaa voi sanoa oman salailunsa kieltävästä Erkki Tuomiojasta tai pullon korkki päässä poseeraavasta Liisa Hyssälästä.


Heinosen monissa töissä tehostevaikutus luodaan vahvoilla seksuaalissävytteisillä kuvilla tai väkivallan seuraukset näyttämällä. Voisi jopa sanoa, että näyttely saattaa sisältää kohtauksia, joilla on haitallisia vaikutuksia lapsille. Miksi?


- Tässä yhteiskunnassa hyväksytään sota ja väkivalta jokapäiväisenä uutisaineistona, mutta seksuaalisuutta pidetään eri tavoin tabuna. Haluan töilläni murtaa paljastaa tämän kaksinaismoraalin, vastaa Johannes Heinonen.




Uutiset esiin


uudella tavalla



Heinonen hakee kaikki aiheensa suomalaisesta todellisuudesta. Hän vierastaa monille taiteilijoille ominaista tapaa kiertää kaukaa kotoiset ongelmat ja hakea taiteen ainekset vieraista kulttuureista ja ilmiöistä Toki muu maailma tulee hänen töissään esiin, mutta silloin se törmää suomalaiseen todellisuuteen – usein kohtalokkain seurauksin.


Tästä esimerkkinä Pispalan näyttelyssä on esimerkiksi teos Voikkaa hyvin, jossa muistutetaan globalisaation seurauksista Kuusankosken työläiskodeissa. Samaa voi sanoa maalauksesta Kotijoukot valmiina, jossa virallinen Suomi valmistautuu ottamaan vastaan ensimmäiset nopean toiminnan uhrinsa. Mitähän suoltavat kun hanan aukaisee?, kysyy taiteilija työssään Karpela ja Siimes naamion takana.


Vaikka Heinosen kuvissa on iso liuta jo politiikasta väistyneitä henkilöitä, on hän poikkeuksellisen ajankohtainen kuvataiteilija. Ehkä siksi hänen työnsä hätkähdyttävät. Hän tuo kotoisat vallankäyttäjämme häiritsevän lähelle. Mikä uutisissa sujahtaa pään läpi jälkiä jättämättä, se jää Johannes Heinosen näyttelyssä kiertämään sydämen sopukoihin.


Uskoakseni tämä on ollut taitelijan tarkoituskin.



Teksti ja kuva:


HANNU OITTINEN



* * * * * * * * * * * * * *


Johannes Heinonen


Satiirisia maalauksia. 27.6.-27.7.2007. Art Pispala (Pispalan Taidetalo), Pispalan valtatie 13 A 1, Tampere. Avoinna arkisin 11-18, lauantaisin 11-15. Johannes Heinosen töitä on tänä kesänä esillä myös surrealistien näyttelyssä Töysässsä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli