Rasisminäytelmä Suomen Turusta

03.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 40/2006.

Yhteistyössä on voimaa. Vanha klisee, jonka paikkansa pitävyyden voi aika ajoin todeta myös teatterissa. Esimerkki tulee Turusta, jossa Turun kaupunginteatteri ja Tehdasteatteri ovat yhteisesti tuottaneet näytelmän nimeltä Vaino. Se kuuluu epäilemättä syksyisen Turun Teatterirynnistyksen kiinnostavimpiin tuotantoihin.


Janne Saarakkalan ohjaama näytelmä on erityisen ansiokas nimenomaan ajankohtaisen tekstinsä tähden. Käsikirjoituksen tekijöitä on useampia; Saarakkalan lisäksi Laura Mannila, Outi Condit ja työryhmä, millä tarkoitettaneen mukana olevia näyttelijöitä.


Työryhmä on iskenyt kiinni vakavaan aiheeseen; se kysyy keitä Suomessa vainotaan – ja miksi? Näytelmän keskiössä ovat ennakkoluulot ja rasismi, tapahtumapaikkana tietysti Turku-niminen kulttuurikaupunki, joka 1990-luvun alkupuolelta lähtien on ollut valitettavan usein rasistisesta rikollisuudesta ja maahanmuuttajien suoranaisesta vainoamisesta kertovien uutisten kohde.


Työryhmä on käsitellyt aihetta vapaan fiktiivisesti: Näytelmässä Turun kansantuomioistuin kokoontuu ratkomaan visaista ongelmaa. Tarina sinänsä on jo nyky-Suomesta kovinkin tuttu. Arkkitehti Maarit ja työmies Marko ovat eronneet ja Maarit kääntynyt islaminuskoon uuden avioliittonsa myötä. Uusi aviomies tietysti sattuu olemaan somalialaissyntyinen....



ARTO TUOMINEN



Janne Saarakkala, Outi Condit, Laura Mannila ja työryhmä: Vaino. Ohjaus Janne Saarakkala. Valosuunnittelu Petri Suominen, lavastus Jani Uljas. Rooleissa Kirsi Tarvainen, Ulla Reinikainen, Outi Condit, Osku Haavisto, Joona Lindberg, Kaltun Hassan. Ensi-ilta Tehdasteatterilla 10.10.2006.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli