Leikkaukset voi välttää korottamalla porvarien verotusta

01.04.2019 - 11:00

Suomessa on leikattu palveluista jo kauan, ja Juha Sipilän kaudella vauhti on vain kiihtynyt. Edellisten vaalien alla johtavat poliitikot lupasivat, etteivät leikkaa koulutuksesta. Vaalien jälkeen lupaukset unohtuivat. Koulutukseen ja opintotukeen tehtiin satojen miljoonien leikkaukset.

Tänä vuonna pörssiyhtiöt ovat jälleen maksamassa ennätyssuuret osingot. Helsingin pörssiin listautuneet 60 suurinta pörssiyhtiötä maksavat osakkailleen 13,6 miljardin euron osingot. Tätä voi verrata valtiovarainministeriön julkaisemaan arvioon, että välitön palveluiden leikkaustarve ensi hallituskaudella on kaksi miljardia euroa.

Hallituspuolueiden pakka on sekaisin, ja epätoivo aistittavissa: Kokoomuksesta on loikkinut väkeä aisan ylitse omiin ”uusiin” liikkeisiinsä, Keskustassa sisäiset riidat näkyvät puolueen ulkopuolelle saakka istuvien kansanedustajien joukkoeläköitymisenä, ja muukalaisvihalla eduskuntaan ratsastanut Perussuomalaiset hajosi keskeltä kahtia kun pieneltä ihmiseltä ryhdyttiin tosissaan leikkaamaan.

Politiikassa vaaditaan nyt suunnanmuutosta, mutta kuka määrittäisi sen sisällön? Meillä kommunisteilla on tukku aloitteita, joiden avulla suunta todella muuttuisi.

Miksei palvelujen leikkaamisen sijasta voida verottaa osinkoja ja muita pääomatuloja nykyistä rankemmalla kädellä? Mikä tämän estää? Ei muu kuin poliittinen tahto.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n uusimmassa arvo- ja asennemittauksessa vuonna 2015 vastaajat kannattivat laajasti pääomatulojen verotuksen kiristämistä. Sen takia me kommunistit esitämme, että pääomatuloja ryhdytään verottamaan samalla asteikolla kuin palkkatuloja: progressiivisesti.

Ja kun kerran yksityiset yhtiöt jakavat liikevoittonsa osinkoina vaikka samaan aikaan irtisanovat ihmisiä, lienee kohtuullista perua niiden saamat yhteisöveron alennukset ja nostaa yhteisövero 24 prosenttiin.

***

Nämä vaalit ovat tärkeät myös ympäristökriisin kannalta. Maapalloa uhkaavat paitsi ilmastonmuutos myös lajien sukupuutot, luonnon yksipuolistuminen ja lukuisat muut ympäristöongelmat. Jotta ympäristökriisi voidaan ratkaista, on kyseenalaistettava kapitalismiin sisäänrakennettu voitontavoittelu.

Eduskunta voisi tehdä paljon asian eteen. Esimerkiksi 20 miljardin investointiohjelma ekologisen energiantuotannon rakentamiseksi ja luontoa säästävän infrastruktuurin kehittämiseksi saattaa kuulostaa suurelta summalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että valmisteilla olevat taisteluhävittäjähankinnat ovat suuruudeltaan 10 miljardia, ja koneiden ylläpito- sekä huoltokustannukset eri arvioiden perusteella 10-20 miljardia lisää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tekijä