Nollakerholainen hommiin

10.11.2016 - 14:00

Helsingin Sanomien selvityksen (3.11.) mukaan eduskunnassa eniten puheenvuoroja on käyttänyt kokoomuksen Ben Zyskowicz (220) ja vähiten kokoomuksen Harri Harkimo (0). Harkimo kommentoi nollakerholaisuuttaan sillä, että ei ole ollut tähdellistä sanottavaa. Vastaavasti Zyskowiczillä on ollut sanottavaa lähes jokaiseen asiaan.

Harkimon nollakerholaisuus ei ole häirinnyt opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta, joka nimitti kansanedustaja Harkimon puheenjohtajaksi työryhmään, jonka tehtävänä on tehdä kokonaisvaltainen ehdotus ministeriön liikuntamäärärahojen avustusjärjestelmästä, avustusten käytön seurannasta ja tuloksellisuudesta sekä ministeriön ohjauskeinojen selkeyttämisestä.

Onko tämä työryhmä jatkoa professori Heikki Halilan yhden miehen selvitystyölle, jossa esitettiin huippu-urheilun ja urheilun lajiliittojen avustusmäärärahojen myöntämisen siirtämistä Olympiakomitealle.

YLE:n Urheiluruudun haastattelussa puheenjohtajaksi valittu Harkimo totesi, että työ ei perustu Halilan selvitykselle vaan se on itsenäinen työkokonaisuus. Työn lähtökohdaksi asettamispäätöksessä on todettu kaksi asiaa. Kansalaiset eivät liiku tarpeeksi ja toiseksi huippu-urheilun huono menestys erityisesti olympiakisoissa.

Työryhmän kokoonpano viittaa lähinnä painottumiseen huippu-urheilun suuntaan. Jääkiekon bisnesmiehen, siis Harkimon lisäksi työryhmään kuuluu kansanedustaja Ritva Elomaa (taustalajina kaupallinen kehonrakennus), intomielinen huippu-urheilumies ja valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjus, huippulentopalloilija Riikka Lehtonen, entinen tennisammattilainen ja yrittäjä Jarkko Nieminen, kansanedustaja Ville Skinnari (sdp, urheilutausta jääkiekkoilija, osin ammattina).

Lisäksi ministeriön virkamiehistä ryhmään kuuluvat johtaja Tiina Kivisaari, liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajanen ja sihteerinä ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola.

Johtaja Kivisaaren entinen työpaikka oli Paralympiakomitea, jonka työ on painottunut vahvasti vammaishuippu-urheilun tukemiseen. Kari Niemi-Nikkolalla on vain parin vuoden virkamieskokemus. Aiemmin hän toimi olympiakomitean valmennusjohtajana. 

Mikähän siinä on, että lähes aina kun puhutaan urheilujärjestelmämme kehittämisestä, niin mennään kaupallinen huippu-urheilukylki edellä? Niin nytkin, jos nyt työryhmän kokoonpanosta voi jotain päätellä.

Ainoa taustaltaan ei-huippu-urheiluun sidoksissa oleva jäsen on valtion liikuntaneuvoston asiantunteva pääsihteeri Minna Paajanen. Miten hän pärjää työryhmän huippu-urheiluväen kanssa jää nähtäväksi. Hänellä on kuitenkin tukenaan eduskunnan säätämä liikuntalaki.