Faktabaarista kajahtaa

05.02.2018 - 17:15

Täällä Suomessa on aivan todella huolestuttavat määrät paikkansapitämätöntä tietoa liikenteessä. Tässä eräänäkin päivänä huomasin, että televisiossa toimittaja teki tarkentavia kysymyksiä jollekulle pahaa aavistamattomalle konsernijohtajalle. Tämä on aivan päivänselvä merkki valheiden ja panettelun leviämisestä.

Siksi ajatuspaja hiprakka on päättänyt perustaa faktabaarin. Tarjoilemme siellä yli 4,5-prosenttista faktaa kohentaaksemme suomalaista keskustelukulttuuria. Vai mitä, senkin kommunistipellet ja työttömät!?

Täältä baarin lämpimästä ajattelimmekin nyt huudella muutamia isällisiä neuvoja sinne negatiivisuuden ilmapiirin keskelle. Tarkistamme joitain väitteitä, ja katsomme, onko niissä takana faktaa vai ei.

Rikkaaksi voi päästä tekemättä päivääkään töitä

Hankala sanoa, pitääkö tämä väite paikkaansa. En ainakaan itse tunne ketään rikasta, joka olisi laiska, itsekäs tai ylimielinen köyhiä kohtaan. En taatusti, eikä varmasti tunne kyllä kukaan kaverinikaan kauppakamarilla, jos heiltä kysyisin. Mutta miksi edes puhutaan niin paljon rikkaista? Onhan meillä paljon tärkeämpiäkin ongelmia, kuten esimerkiksi ay-liike ja työttömät.

Suomessa on aivan liikaa lakkoja

Tämä väite pitää varmasti paikkansa, sillä olen itse kovasti sitä mieltä. Ja niin ovat myös kaikki kaverini kauppakamarilla. Ja aivan varmasti tästä on olemassa joku hyvä tilastokin jossain. Tai jos ei ole, niin äkkiähän sellaisen tekaisee!

Suomen on liityttävä Natoon

Ehdottomasti faktaa. Nato-jäsenyys takaa, että meillä täällä säilyy länsimaiset arvot, kuten köyhien kyykyttäminen ja työttömille vinoilu. Suurin uhka länsimaisille arvoille on työehtojen yleissitovuus.

Ay-liike on mafia

Aivan kiistatonta faktaa. En viitsi edes perustella, koska tämä on suorastaan yleistietoa ja päiväkodissa pitäisi jo olla mukavia kummisetä-päiviä, jolloin tämä perustotuus kerrottaisiin kaikille ja leimattaisiin vastaanväittäjät luusereiksi. Lopuksi joku kiva vuokratyöfirma tekisi pirpanoille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Hallitus aikoo leikata työttömyysturvaa ja laittaa työttömät pakolla töihin

Väite on ehkä osittain totta, mutta todennäköisesti kaikki on kyllä ay-liikkeen syytä. Ja täytyy muistaa, että jos emme eläisi kapitalismissa, näillä työttömillä ei ehkä olisi ollenkaan älypuhelimia eikä busseilla pääsisi mielenosoitukseen mellakoimaan ja polttamaan minkkihäkkejä. Eli joka toista haukkuu se on se ite! Ja miten kävisi maataloustukieni?

---

P.S.
Tiedättekö muuten, montako iltapäivälehden toimittajaa tarvitaan kirjoittamaan paheksuvaan sävyyn SAK:n lakosta?

No mieluiten tietysti koko toimitus, ja monta kertaa päivässä!

Tekijä

Tekijä