Karenssitakuu

04.01.2018 - 11:30

On tämä Suomi vaan muuttunut kertakaikkiaan passiiviseksi paikaksi! Työttömät eivät tee muuta kuin lorvailevat. Paitsi tietysti silloin, kun ovat vähän liiankin aktiivisia ja ihan väärällä tavalla!

Olen ihmetellyt, mikseivät työttömät mene töihin. Olen ihmetellyt itse asiassa useammassakin päämediassa jo useammankin viikon ajan. Olen kummastellut asiaa Iltalehdessä, Ilta-Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, MTV 3:lla, Ylellä, maakuntalehdissä ja te-toimiston Karenssi-sanomissa. Seuraavaksi menen ihmettelemään asiaa yö-chattiin.

Tämä asia itse asiassa kummastutti minua ja kavereitani niin paljon, että Elinkeinoelämän juopottelukunnan ajatuspaja Hiprakka päätti ottaa ongelman ratkaistavakseen. Palkkasimme te-toimiston kursseilta tutun konsultin, intiaaninimeltään Seisova Järki, ja tulokset ovat mahtavat!

Ensiksi täyttelimme sudokuja ja sen jälkeen normaaleja ristikoita. Sanapiilojen kohdalla välähti: karenssi periytymään!

On huomattava jäykkyystekijä työmarkkinoilla, kun köyhän kuoltua velat ja sanktiot katoavat. Tämä ei luo ollenkaan tarpeellista kannustinta työllistyä. Nuori saisi paljon paremman, jopa suorastaan fantastisen pohjan elämälleen, kun perii sekä vanhempiensa että isovanhempiensa karenssit. Tälle varmaan konsulttivoimin saadaan keksittyä hyvä nimikin, vähän nuorisotakuun malliin. Olisiko karenssitakuu sopivan aktivoiva nimitys?

Tätä jäimme ajatuspajan hallituksen köyhien syyllistämistyöryhmän kanssa miettimään samalla kun pääomarahastonhoitaja lähti kauppaan ostamaan neloskaljaa. Pyörähtelipä joku vielä levyraadin viimeisten sävelten tahtiin.

***

Toinen huomattava jäykkyystekijä tietysti on se, että joudun maksamaan pääomatuloistani veroja. Hirmuisen jäykkää, eikä ollenkaan mukavaa! Enkä ole ainut. Tiedän tapauksia, jotka eivät ole voineet kävellä veroviraston ohitsekaan vuosikausiin, kun heti iskee kauhea paniikki päälle. Tällaisille tarvittaisiin jokin helpottava ja aktivoiva toimenpide. Olisiko kuntouttava verovälttelytoiminta mitään?

***

Milloin muuten Puolustusvoimien viestikoekeskukseen perustetaan mielensäpahoittamisrikosten torjuntayksikkö, joka tutkii varakkaisiin, keski-ikäisiin valkoihoisiin hallituspuolueiden heterokansanedustajiin kohdistuvia ilkeitä some-kirjoitteluja? Törmäsin tällaiseen kauheaan rienaukseen työttömien Facebook-ryhmissä:

– Montako ministeriä tarvitaan vaihtamaan lamppu?
– Ei yhtään. Laitetaan Juhana Vartiainen sanomaan, että lampun palaminen oli ay-liikkeen ja opposition vika. Eivätkä työttömät sitä paitsi mitään valoa tarvitse.

Tekijä

Tekijä