Mihin eduskunnasta on kadonnut oppositio ja vasemmisto?
Suurin osa suomalaisista haluaa toisenlaista politiikkaa, mutta heidän äänensä ei kuulu päätöksenteossa. Eduskunnasta puuttuut selkeä ja luotettava vasemmistolainen ja punavihreä vaihtoehto.
Näin vaalien alla kyllä riittää köyhien ystäviä, julkisten palvelujen puolustajia, ilmastonmuutoksen vastustajia ja muista huolenaiheista kiinnostuneita. Muutosta on kuitenkin turha odottaa nykyisiltä eduskuntapuolueilta.
"Köyhien ystävät"
Samat puolueet, jotka nyt esittävät ohjelmia köyhyyden torjumiseksi, ovat hallituksessa leikanneet kaikkein kovimmin juuri pienituloisilta.
Esimerkiksi opiskelijoiden opintoraha on pidetty jäissä niin Paavo Lipposen kuin Matti Vanhasen hallitusten kaudella. Eläkkeiden leikkaamisen taitetulla indeksillä ja kansaneläkkeen pohjaosan poistamisen hyväksyivät ns. eläkeuudistuksessa vuonna 2003 kaikki keskeiset eduskuntapuolueet kokoomuksesta Vasemmistoliittoon.
Jopa kokoomus esiintyy huolestuneena naisten matalista palkoista ja kuntien henkilöstön asemasta. Kuitenkin kaikki eduskuntapuolueet ovat tukeneet matalatasoisia tulopoliittisia sopimuksia. Useimmat niistä, aina vihreitä ja Vasemmistoliittoa myöten, ovat olleet itse Kuntatyönantajan hallinnossa päättämässä yksimielisesti tupo-ratkaisuista.
Kuntien palvelujen heikentäjät
Edellisten vaalien alla SDP nosti teemaksi kuntien palvelujen puolustamisen. Sittemmin se ja muut eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet kunta- ja palvelurakennemuutoksen, jonka tarkoituksena on karsia lähipalveluja, vähentää kuntien menoja ja henkilöstöä, lisätä kilpailuttamista ja yksityistämistä sekä lopettaa suuri osa kunnista.
Tämän linjan toteuttajina ovat kuntatasolla myös eduskunnan oppositiopuolueet aina perussuomalaisten Timo Soinia ja Vasemmistoliiton vasemman laidan edustajia myöten.
Fortuminrosvomaisia hintoja ja johtajien optioita paheksuu nyt yksi jos toinen, vaikka valtionyhtiöiden yksityistämisen, sähkömarkkinoiden "vapauttamisen", Fortumin viemisen pörssiin ja johtajien optio-ohjelmat ovat hallituksessa ollessaan hyväksyneet kaikki puolueet, myös vihreät ja Vasemmistoliitto.
Äänioikeuden juhlavaalit?
Eduskunta on tuhlannut miljoonia äänioikeusuudistuksen 100-vuotisjuhliin. Samaan aikaan se on hyväksynyt Euroopan unionin perustuslain, joka kääntää demokratian historian pyörää taaksepäin alistamalla äänioikeuden ja muut perusoikeudet entistä suuremmalta osin markkinoiden ja pääoman vapaudelle.
"Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen", tyynnytellään Natoa vastustavaa äänestäjien enemmistöä vaalien alla. Mutta samaan aikaan suomalaisjoukot osallistuvat eduskunnan aikoinaan yksimielisesti hyväksymällä mandaatilla Afganistanissa sotaan Naton operaatiossa, aloitetaan harjoittelu Naton taistelujoukkojen kanssa ja hankitaan Hornet-hävittäjiin Naton hyökkäysaseistusta.
Vasemmistolainen ja punavihreä vaihtoehto
Suomen kommunistinen puolue tuo vaaleihin rehellisen vasemmistolaisen ja punavihreän vaihtoehdon, joka eduskunnasta nyt puuttuu. Haluamme viedä työpaikoilta, lähiöistä, ay- ja kansalaisliikkeistä nousseet suunnan muutoksen vaatimukset eduskuntaan.
SKP esitti jo viime keväänä Vasemmistoliitolle vaaliyhteistyötä vahvan vasemmistolaisen opposition ja vaihtoehdon muodostamiseksi eduskuntaan. Vasemmistoliitto torjui kuitenkin yhteistyön SKP:n kanssa. Näin siitä huolimatta, että vaaliliitto olisi tuonut eduskuntaan vasemmistolle lisää paikkoja ja ne olisivat viime vaalien tulosten perusteella olleet pois oikeistolta.
Tämän linjan taustalla on VAS:n johdossa yksimielisesti päätetty strategia, jonka tavoitteena on paluu hallitukseen lähes millä tahansa ehdoilla ja myös kokoomuksen kanssa. Se näkyy myös siinä, että VAS on jättäytynyt pois Euroopan vasemmiston puolueiden yhteistyöstä. Suomesta siihen osallistuu vain SKP.
Media vallan sylikoirana
Nykyiset vallanpitäjät pyrkivät estämään vaihtoehtojen esiin pääsyn. Eduskuntapuolueet jakoivat itselleen ylimääräistä puoluetukea vaaleihin. Ne varasivat Yleisradion hallintoneuvostossa itselleen vaaliohjelmista yli 70 ja muille vain pari.
Politiikan vaihtoehdottomuuteen ei tarvitse kuitenkaan alistua. Ranskalaiset ja hollantilaiset torjuivat EU:n perustuslain, vaikka sitä ajoivat kaikki EU:n mahdit. Virta on kääntynyt vasemmalle monissa maissa. Latinalaisessa Amerikassa on avattu uusia näköaloja myös sosialismille.
Myös meillä voi tapahtua isojakin siirtymiä vaaleissa. SKP:lle annetuista äänistä tietää varmasti, että niitä ei käytetä nykyisen politiikan jatkamiseen.
Muutos on mahdollinen. Voimme yhdessä tehdä jaon uusiksi!
YRJÖ HAKANEN
Kirjoittaja on SKP:n puheenjohtaja.
* Lisää aiheesta osoitteessa www.skp.fi