Raha puhuu Yhdysvaltojen politiikassa
Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä on keskusteltu myös yleisellä tasolla maan demokratiasta ja sen tilasta. Taloustieteilijä Sixten Korkman huomauttaa, että Yhdysvalloissa raha ja poliittinen valta ovat tiukasti yhteenkietotuneita.
– Yhdysvalloissa voi rahaa lähes täysin vapaasti käyttää poliittisen vallan hankkimiseksi. Näin on otettu pitkiä askelia rahan vallan eli plutokratian suuntaan, jossa myös poliittinen valta on rikkaiden käsissä, toteaa Korkman.
Yhdysvalloissa tuloerot ovat valtavat: rikkain kymmenys omistaa 70 prosenttia varallisuudesta.
Pitkään Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ETLA:n ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtajana toiminut Korkman puhui kapitalismin ja politiikan suhteesta Tieteen päivillä Helsingissä tammikuun puolessa välissä.
Raha ratkaisee
Korkman muistuttaa, että Yhdysvalloissa tuloerot ovat valtavat: rikkain kymmenys omistaa 70 prosenttia varallisuudesta – rikkain prosentti jopa yli neljänneksen. Maassa toteutuva politiikka voidaan pitkälle ennustaa suurituloisimman kymmenyksen halujen perusteella.
– Raha ratkaisee. Sillä hallitaan radio- ja televisiokanavia sekä verkkomediaa. Rikkaille myös sopii, että julistetaan amerikkalaista unelmaa kaikkien mahdollisuuksista menestyä ja vaurastua, vaikka tuo unelma on tänä päivänä Yhdysvalloissa lähinnä tarkoitushakuisen propagandan ylläpitämä illuusio.
Maailma rahoitusmarkkinoiden vankina
Sixten Korkman listaa globaalin kapitalismin ongelmien kärkeen suuret finanssifirmat, jotka hallitsevat rahoitusmarkkinoita. Ne ovat ”liian isoja kaatumaan” ja kykenevät monilla tavoilla pitämään maailman valtioita suorastaan panttivankeinaan.
Kuten kapitalismissa usein, tässäkin voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia: mikäli finanssijättien riskialtis toiminta sakkaa, huudetaan keskuspankit ja veronmaksajat hätiin.
– Englannin keskuspankin arvion mukaan suurten pankkien toimintaa subventoidaan satojen miljardien dollarien arvosta, sanoo Korkman.
Finanssilaitosten kuriin saaminen on vaikeaa, koska ne ovat luonnollisesti haluttomia taipumaan minkäänlaiseen säätelyyn.
Katso Sixten Korkmanin koko puheenvuoro Youtubesta.
Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa! |
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.