Linda luottaa muutoksen voimaan

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 3/2007.

Vuoden 2007 alkupuolisko on helsinkiläiselle Linda Wallgrenille perin kiireistä aikaa. Nuori 18-vuotias lukiolainen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintojen pääsykokeisiin. Illat ja viikonloput kuluvat teatteriharrastuksen parissa: Wallgren näyttelee naispääosaa lauantaina 20. tammikuuta ensi-iltaan tulevassa Teatteri Rujon Woyzeck-näytelmässä. Kaiken tämän lomassa hän on päättänyt ryhtyä SKP:n kansanedustajaehdokkaaksi.


Työmäärä ei nuorta naista pelota. Tuoreen SKP:n jäsenen puheesta kuuluu aito innostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.




Vaikutuskanavana SKP



Vaikka Wallgren on ollut jo pitkään kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, tuli ehdokkaaksi lähtö hänelle itselleenkin yllätyksenä.


– Kannustus oli suurta ja ajattelin, että jos muut uskovat minun pystyvän siihen niin pakkohan se on itsekin uskoa, tuumii Wallgren.


Vastikään puoluekirjan hankkinut Wallgren pohtii syitä, miksi hän valitsi kaikista mahdollisista vaikutuskanavista juuri SKP:n.


Kriittisesti Euroopan unioniin suhtautuvana hän ei pidä vihreiden myönteisestä suhtautumisesta EU:n integraatioon. Muutenkin hän vieroksuu vihreiden porvaristoa myötäilevää politiikkaa.


– Vasemmistoliitossa taas on mukana tyyppejä, joilla on sinänsä hyviä ideoita. Käytännössä kuitenkin mennään suurempien puolueiden mukana, sanoo Wallgren. Hänelle SKP edustaa selkeää vaihtoehtoa, jolla on oma linja eikä tarvetta peesata esimerkiksi demareiden toimintaa.


Myös kommunismin ihmisläheiset arvot ja puolueen konkreettinen, muutokseen tähtäävä politiikka ovat Wallgrenin mieleen.




Pelisääntöjä voidaan muuttaa



Wallgrenin mukaan SKP erottuu monesta muusta puolueesta siinä, että se uskaltaa kyseenalaistaa.


– Pitää lähteä siitä, että politiikan pelisääntöjä voidaan muuttaa eikä vain hyväksyä vallitseva tilanne, sanoo Wallgren.


Hänen sukupolvensa ei haikaile Neuvostoliittoa takaisin. Vaikka perusongelmat ovat yhä samoja, on niihin löydettävä 2000-luvun ratkaisut. Vanhaa ei haluta toistaa, on lähdettävä uusista lähtökohdista.


Harva nuori silti etsii ratkaisuja missään puolueessa tai edes kansalaisjärjestössä. Monet Wallgrenin ikätoverit jakavat hänen yhteiskunnalliset näkemyksensä, mutta kynnys aktivoitumiselle on korkea. Kaikesta huolimatta Wallgren näkee, että nuorten parissa on uudestaan heräämässä kiinnostus poliittiseen vaikuttamiseen.


Nuoruuden kokemattomuudella on hänen mukaansa hyvätkin puolensa.


– Nuoruus tarkoittaa myös uusia ideoita ja tuoreita ajattelun tapoja. Ei olla vielä ehditty jämähtää peruskaavoihin....

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli