USA:n romahdus ja häviöön päätyvät sodat upottavat Naton?

10.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 37 / 10.10.2008

Tiedonantajan kirjoituksessa 19.9. kysyttiin, onko Naton laajentumiskupla puhkeamassa. Jutussa viitattiin erityisesti Naton jäsenehdokkaan Georgian myttyyn menneeseen hyökkäykseen, sen aiheuttamiin Naton sisäisiin jännitteisiin ja Venäjän vahvistuneeseen asemaan.


Tuo juttu kaipaa jo päivitystä. Ei vain Naton laajentumiskuplaa vaan koko sotilasliiton olemassaoloa on edellä mainittujen seikkojen lisäksi uhkaamassa johtovaltio USA:n talouden ja hegemonian romahdus ja talouskriisin leviäminen Euroopan Nato-maihin sekä Naton yhä synkentyneet näköalat Afganistanin sodassa.




USA:n militaarilinja murentaa Natoa



USA kuvittelee edelleen pakotteita ja/tai sotilaallista hyökkäystä koskevien uhkailujen ratkaisevan sen jokaisen ongelman ja haasteen. Mutta George W. Bushin hallinto joutuu huomaamaan, että on yhä vaikeampaa saada liittolaiset mukaan uusiin aggressioihin. Jopa jotkin USA:n nukke- ja suojattivaltiot yrittävät nyt ottaa etäisyyttä USA:n ulkopolitiikasta.


Jokainen USA:n kanssa kilpaileva suurempi kapitalistinen valtio katsoo ensin omia taloudellisia etujaan. Ne laskelmoivat, että USA on menettänyt kilpailukykyisen taloudellisen ytimensä; sen finanssi-instituutiot ovat kriisissä ja heikentävät koko kapitalistista järjestelmää. USA:n ylikuormitettu sotakone on juuttunut tuhoisiin miehityksiin ja taisteluun vastarintaliikkeiden kanssa.


Kun USA:n talouskriisi tunkeutuu Eurooppaan, on myös selvästi nähtävissä Euroopan unionin heikkous. Jokainen EU-maa pyrkii selviämään kriisistä ennen kaikkea itsekseen, ei EU:hun tukeutuen. Nähdään aivan oikein, ettei EU:sta ole paljon apua vaan pahimmassa tapauksessa haittaa.


Kun varapresidentti Dick Cheney vieraili Georgiassa, Azerbaidzhanissa ja Ukrainassa syyskuun alkupuolella, presidentti Bush ilmoitti uudesta miljardin dollarin avusta Georgialle ja kuvasi sitä monivuotiseksi sitoumukseksi. USA:n valvoma Kansainvälinen valuuttarahasto lupaa vielä 750 miljoonaa dollaria välitöntä apua. Miljardeja lisää sotilasapua suunnitellaan.


Samanaikaisesti kun Nato käyttäytyy aggressiivisesti Mustallamerellä, USA ja Nato tekevät sotilaallisia hyökkäyksiä ja pommituksia USA:n liittolaismaahan Pakistaniin. Tämä Pakistanin suvereenisuuden loukkaaminen on jo nostattanut USA:n ja Naton vastaisia mielialoja.


Syyskuun 16. päivän lausunnossaan Pakistanin pääministeri Yosuf Raza Gilani kehotti välittömästi lopettamaan USA:n hyökkäykset ja lisäsi, että "maan itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus turvattaisiin hinnalla millä hyvänsä".


Naton suorittama afganistanilaisen kylän pommitus, jossa sai surmansa yli 90 siviiliä, suurin osa lapsia, on pakottanut jopa Afganistanin nukkehallinnon tuomitsemaan hyökkäyksen.


USA:n miehitysjoukot Irakissa eivät edelleenkään, yli viiden vuoden jälkeen, pysty turvaamaan tukikohtiaan tai edes turvaamaan useimpia peruspalveluja, kuten puhdasta juomavettä ja sähköä väestölle, jonka valtaosa vastustaa miehitystä.


Kaiken tämän keskellä USA jatkaa uhkailuja sen ja/tai Israelin mahdollisesta sotilaallisesta hyökkäyksestä Irania vastaan. Puolet USA:n sotalaivastosta on iskuetäisyydellä Iranista.


Samaan aikaan USA on puskenut eteenpäin suunnitelmaa sijoittaa ohjustentorjuntaohjuksia Puolaan ja tutka-asema Tshekin tasavaltaan, vaikka ylivoimainen enemmistö kummankin maan kansalaisista vastustaa niitä.




Afganistanin sotaa "ei voida voittaa"



Kaikkein selvimmin Nato on jäämässä tappiolle Afganistanin sodassa. Tämä heijastuu jo avoimina eurooppalaisten Nato-maiden irtiottoina USA:n linjasta tilanteessa, jossa molemmat USA:n presidenttiehdokkaat Barack Obama ja John McCain vaativat lisää joukkoja ja sodan tehostamista....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli