Wallen lista

10.03.2015 - 07:02
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Suomessa on ihan liikaa turhia lakeja. Katsoin netistä: yli 2 000. Niistä on varmasti osa ihan tarpeettomia. Esimerkiksi nyt vaikka vammaislaki: en tunne ketään vammaista. Hyödytön laki! Tai vaikkapa kuntalaki: mihin ihmeeseen tarvitaan kuntia, kun sote-uudistuskin on keksitty?

Lait ovat tyhmiä, koska niiden ylläpitäminen vaatii rahaa, ja sitähän ei tunnetusti ole – paitsi tietysti minulla. Mutta ei puhuta nyt siitä. Suomessa pitää ottaa säästölinja, ja karsia turhat lait. Tässä oma listani, jolla saadaan kestävyysvaje kuriin.

1. Perustetaan virkamiestyöryhmä karsimaan byrokratiaa. Pistetään aluksi vaikkapa 200 uutta vakanssia auki ja Juhana Vartiainen otetaan projektiin kuntoutettavaksi. Lähdetään siitä, että projekti kestää kolme vuotta, ja myöhemmin venyy ainakin kahdeksaan. Työryhmän kaikki asiakirjat julistetaan salaisiksi. Hankitaan Satakunnan seudulta työttömiä nuolemaan postimerkkejä, ja kainuulaiset saavat tulla joihinkin hommiin hekin.

2. Hankkeen kustannusarvio vedetään tiukaksi: suu säkkiä myöten! Tosin voi olla, että säkin kokoa joudutaan matkan varrella kasvattamaan, mutta ei puhuta nyt siitä. Ainahan voidaan hankkia lisäbudjettia joukkorahoituksen kautta.

3. Kunhan virkamiestyöryhmä on löytänyt turhia lakeja, voidaan alkaa laatia säädöksiä, joilla lait kumotaan. Tässä vaiheessa lienee hyvä varata budjettia kahvihankintoihin, koska kahvia kuluu varmasti.

4. Kun säädökset ovat valmiita, lähetetään ne valiokuntiin kierroksille. Asiantuntijakuulemisiakin pitää järjestää, ja kaikkiin näihin kahvien lisäksi kampaviinerit. Eiköhän siihenkin rahat löydetä: byrokratian karsiminen ja säästöjen saaminen on kuitenkin ykköstavoite!

5. Hetkinen, tulikos projektin alkuvaiheessa tilattua joku tietojärjestelmäkin? Niin tosiaan, projektin asiakirjanhallinta aiottiin modernisoida ja samalla rakentaa pohja tulevaisuuden sähköisille hyvinvointipalveluille. Mitähän sille hankkeelle kuuluu? (Tarkistetaan projektin tila, ja havaitaan että on saatu aikaan hienot esittelynettisivut, jonne onkin jo ensimmäinen organisaatiorakennetta kuvaava Word-dokumentti putkahtanut.)

6. Todetaan, että suurin osa lakiuudistuksista on perustuslain vastaisia. Kutsutaan kriisikokous koolle yöllä. Lisää kokouskahvia ja kampaviinereitä. Päätetään järjestää maan tilaa ruotiva seminaari Messukeskuksessa, ja syyllistetään oikein joukolla duunarit ja työttömät.

7. Tehdään kaikkien eduskuntapuolueiden kesken sopimus, että näistä ei sitten puhuta ja vakuutellaan äänestäjille, että sopu löytyi ja ongelmat kyllä ratkaistaan. Julistetaan vielä varmuuden vuoksi hieman lisää asiakirjoja salaisiksi.

8. Tilataan hankkeen loppuraportti Pekka Himaselta ja mennään porukalla saunaan: tällaisen työrupeaman jälkeen sen voi ihan ansaitusti tehdä veronmaksajien rahoilla.

P.S. Alexander Stubb valitteli, että hallitus on epäonnistunut kaikessa. Ei nyt kuitenkaan aivan kaikessa: se on harjoittanut johdonmukaisesti kokoomuslaista politiikkaa!

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.