Vuoteen 1990 asti Suomessa harjoitettiin tuloeroja kaventavaa politiikkaa. Vuonna 1993 toteutettu verouudistus oli pääoman vastaisku, joka on rikastuttanut rikkaimman prosentin eliittiä entisestään.
09.10.2015 - 10:42
#1
Tuloeroja kasvatettu tietoisella politiikalla
Paikalla olevat käyttäjät
There are currently 0 users online.
Uudet käyttäjät
- helena-rantasuo
- soderholmsatu
- rikutoi
- antti.sointula
- makinensanteri04
Alkuperäinen kirjoittaja: Joutomies
Korutonta kertomaa nuo edelläolevat tilastot. Rikkaiden tulojen raju kasvu on tosiaan seurausta harjoitetusta veropolitiikasta.Siinä ei ole kysymys osaamisesta tai muistakaan innovaatioista, vaan yksinkertaisesti porvarillisesta uusliberaalista politiikasta.
Sen politiikan kulmakiviä on tuloerojen tietoinen kasvattaminen. Kun rikkaiden tuloja lisätään, niin väitetään vaurautta tihkuvan koko yhteiskuntaan.
Todellisuudessa köyhien määrä on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja leipäjonot kasvavat koko ajan.
Perustuslain mukaan Suomessa pitäisi kuulua kaikille ihmisille oikeus sosiaalisesti turvattuun ja ihmisarvoiseen elämään.
Ovatko nykyistä köyhyyttä lisäävää politiikkaa ajaneet rikkoneet ainakin lain henkeä jos eivät kirjainta.
Alkuperäinen kirjoittaja: Kirsti Era
Ei tarvitse ihmetellä yh- ja muiden lapsiperheiden tämänhetkistä köyhyyttä ja nuorten ongelmia. Olin itse kahden lapsen yksinhuoltaja vuonna 1994, jolloin mm. veronmuutos tuli voimaan. Verotukseni nousi noin 15%:sta noin 30:een %, kun sekä lapsivähennys että yksinhuoltajavähennys poistettiin. Palkkani mahtoi olla noin 9000 mk/kk (1950 nykyeuroa/kk). Samaan aikaan asuntotukea huononnettiin, omalla kohdallani se laski 650 mk:sta 150:een. Maksoin kolmiosta jotain 2500 mk/kk. Lisäksi lasten päivähoitomaksut nousivat tuntuvasti. Jo pari vuotta aiemmin oli lakkautettu lapsiperheiden kodinhoitoapu useimmissa kunnissa.Sieltä juontavat juurensa nykynuorten ongelmat: köyhyydestä ja yksinäisyydestä, kun vanhemmat koettivat riipiä elantoa. Siihen sitten köyhyysloukku: jos on työtä ei saa asuntotukea plus verotus on kovempi kuin Aatos Erkolla. Samaa köyhyyttä, olipa töissä tai ei.
Alkuperäinen kirjoittaja: Hannu Ketoharju
Eipä ihme, jos julkinen talous on ollut vaikeuksissa, kun superrikkaat eivät ole osallistuneet yhteisiin "talkoisiin". Vaikka niitä on peräänkuulutettu varsin voimallisesti kokoomuksen taholta.Onkohan ollut pukki kaalimaan vartijana?
Seurauksena on "kestävyysvajetta" ja "velkaongelmaa", joilla meidät pelotellaan ravoille. Ja sitten eikun leikkaamaan kuntien ja valtion menoja, heikentämään julkisia palveluja.
Loput voidaankin sitten yksityistää, että pääomasijoitusfirmat pääsevät puristamaan viimeiset mehut omaan kuppiinsa.
Kaikki tulot samalle viivalle ja progressiivinen verotus niille, myös kuntaverossa. Alle 1100 euron kuukausitulot verovapaaksi. Todella hyviä ja ajankohtaisia vaatimuksia SKP:ltä.
Alkuperäinen kirjoittaja: sakke
Valtion palkansaajilla on kovin reaaliansiokasvu.Valtion palkansaajien ansiokehitys on ollut aivan omassa luokassaan muihin verrattuna viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuosina 2008-2010 ansiot nousivat valtiolla nimellisesti 16,6 prosenttia ja reaalinenkin nousu oli 11,2 prosenttia.
Alkuperäinen kirjoittaja: Kirsti Era
Sakke, heitäpä tuohon edes jokin lähde! Olin valtiolla hommissa vv 1981-2008 ja moisia palkkakehityksiä ei ollut ikinä. Vai puhutko ministereistä, kansliapäälliköistä ja kansanedustajista? Tai vertaat kehitystä kriisivuoden 2009 notkahdukseen yksityissektorilla?Onhan osa kehnoimmin palkatuista ulkoistettu Itellaan, Destiaan yms., osa taas kilpailutettu ulos (Ravitsemuskeskus, Painatuskeskus, Hankintakeskus sms).
Silti luulen, että Saken tiedot ovat peräisin Hevosmiesten tietotoimistosta.
Siksi kolmanneksi jos tavan talliaiset alkavat kadeksua toisiaan, iskevät vain omaan koipeensa. Rikkain prossa on hyötynyt, ei juuri muut. Tulot samaan koppaan ja progressio voimaan kaikessa tuloverotuksessa, niin suunta kääntyy.
Alkuperäinen kirjoittaja: Hannu Ketoharju
Mahdollisesti näin Sakke. Ja rikkaat ovat livenneet yhteisistä talkoista näiltäkin osin.Pidätkö sinä verotuksen avulla kasvatettua eriarvoisuutta hyvänä asiana?
Vai eikö meillä ole muuta vaihtoehtoa, kuin alistua orjan lailla.
Alkuperäinen kirjoittaja: Entinen keskituloinen
Olettehan joskus kuullut sanaa vapaus? toivottavasti vastasitte kyllä.Itse olen onnistuneesti siirtynyt palkkatyöläisestä pääomatuloilla eläjäksi. tein 3 vuotta töitä n. 3000 euron kuukausipalkalla ja samalla ostin osakkeita n. 50% palkastani, asuin/asun kohtuu hintaisessa kaksiossa uudellamaalla, olen ostanut velkavivulla muutamia sijoitusasuntoja ympäri suomea. Muistutuksena kaikille, tämä on mahdollista markkinatalouden ansiosta. En usko että toimintani on kenenkään muun tuloista pois ja sama on mahdollista kaikille muillekkin. kuningas alkoholi ja laiskuus ja vääränlainen ideologia voivat tosin olla esteitä taloudelliselle menestymiselle. suosittelen markkinataloutta vilpittömästi kaikille, ainoa toimiva lääke vapaa-ajan lisäämiseen ja jatkuvan ruikutuksen tuloeroista hillitsemiseen.
Kiitos!