Kaksi uusliberalistisen markkinakapitalismin kovaa kotimaista ideologia hyökkää julkista sektoria vastaan, mutta edes numerofaktat eivät ole hallussa.
09.10.2015 - 10:42
#1
Julkea hyökkäys hyvinvointivaltiota vastaan
Paikalla olevat käyttäjät
There are currently 0 users online.
Uudet käyttäjät
- helena-rantasuo
- soderholmsatu
- rikutoi
- antti.sointula
- makinensanteri04
Alkuperäinen kirjoittaja: Jorma Vastaranta
Joka vaaleissa liitikot nimittävät valtion ja kuntien hallintoon lisää omien puolueidensa porukkaa kovalla palkalla ns palkkiovirkoihin. Näistä broilereista olisi päästävä eroon. Kenkää vain takalistoon.Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Miksi meidän kommunistiset kirjoittajat eivät voi tajuta yksinkertaista asiaa, ei voi syödä enemmän kuin tienaa, siihen kommunistinen Neuvostoliittokin kaatui!Nyt ollaan suu suurellaan suremassa, "kuinka hyvinvointivaltiota ajetaan alas", ei sitä kukaan politikko varmaankaan halua, mutta kun ei ole rahaa, niin sitä ei ole kerta kaikkiaan! Meillä on elvytetty lainarahalla vuosikymmenen vaihteessa, odottaen, että vienti alkaa vetämään maailmalle ja saamme varoja, joilla turvata valtion ja kuntien talous ja palvelut. Ainoa tulos on, että Valtion velka ulkomaille on lähes sata miljardia euroa, mutta vienti ei vieläkään vedä. Emme voi lainarahalla palkata tai pitää ihmisiä töissä tekemässä semmoista (tavaroita,laivoista laatikoihin) mikä ei tuota taloudellista hyvinvointia (ylijäämää valtion tai kunnan kassaan). Puhutaan, että lainataan rahaa elvytykseen , kun se on maailmalla halpakorkoista, mutta vaikka korko on halpa, pääomakin on joskus ehkä lastemme toimesta maksettava takaisin!
Meillä on surullisia esimerkkejä Euroopassa mitä tapahtuu, kun syödään enemmän kuin tienaa, eli kusee talvipakkasella housuihin, hetken lämmittää, mutta kohta on entistä kylmempi.
Ei sekään, että viemme meidän "rikkailta kaiket rahat veroina" riitä, sillä meillä on "rikkaita niin vähän ja sosialisoidun teollisuuden hyödyllisyyden mallin olemme nähneet jo entisessä Neuvostoliitossa!
Alkuperäinen kirjoittaja: Vanha Masi
Kun Marko noin murskasit muiden sanat ministeriöiden hallintokulujen julmasta kasvusta niin olisi ihan esimerkin vuoksi ollut mukavaa nähdä vaikka parin kolmen ministeriön kulut viime vuonna ja kymmenen vuotta sitten. Se olisi ollut vakuuttavampaa kuin pelkkä väite, etteivät muut osaa lukea budjettitietoja.Nyt jäämme ihmettelemään kuka ei osannut/ymmärtänyt?
Onhan selvää sekin, että kun yksityispuolen toiminnan määrä laskee niin verotulot laskevat joka puolelta mutta virkamiehet ja muut yhteiskunnan palkkaamat henkilöt kuluttavat edelleen sen määrän kuin hyvinäkin aikoina ja yhteiskunta velkaantuu.
Olisiko silloin syytä miettiä kaikkien yhteiskunnan palvelujen tarpeellisuutta tosissaan. Kaikki palveluthan ovat kivoja mutta mitkä ovat välttämättömiä?
Välttämättömiä ovat mielestäni lapsiin ja vanhuksiin kohdistetut palvelut koulut mukaan lukien. Myös sairaan/terveydenhoito on välttämättömän puolella mutta varmasti riisuttavaakin löytyy kunhan oikein porukassa mietitään. Osalle palveluja voidaan myös laittaa hinta jolla ainakin osa kustannuksista peitetään.
Olen elänyt noita menneitä vuosikymmeniä -50 ja -60 luvut mukaan lukien, silloinkin pärjättiin paljon vähemmällä eikä se aiheuttanut vaikeuksia. Voitaisiinkohan ottaa mallia noista ajoista?
Alkuperäinen kirjoittaja: Reino Heiskanen
Se ettei kansan tuote riitä yhteiskunnan ylläpitoon on huu-haata,valetta. Kaikki on järjestely kysymyksiä. Ensin verotus uusiksi: kaikki tulot samalle viivalle, siinä tehdään sovitut poistot yrittäjille, suunnitellut investointi varaukset, kulut tositteiden mukaan, palkat ym. Sitten vain vähennyslasku, jäljelle jäänyt summa on vertettavaa tuloa. Verottaja omien sääntöjensä mukaan suorittaa verotuksen ja tulouttaa sen valtion kassaan. Näin tapahtuu myöskin palkkatuloille. Yksinkertaista. Investointi varaukset pysyvät sovitun ajan kirjanpidossa, jos ne toteutuu asia selvä,jos ei niin varat palaavat takaisin viivalle käsiteltäväksi ja verotettavaksi. Verotus on yhteiskunnassa se elementti, joka liikkuu, sitä voidaan nostaa tai laskea tarpeen mukaan. Yhteikunnan toimintoja ei leikata, höylätä tai karsita normaalisti tarvittavin osin. Näin loppuu kaikki epäterve vero suunnittelu ja veroilla kikkailu. Huomattava parannus markkina talouteen.Alkuperäinen kirjoittaja: PSillanpää
Reino Heiskanen, ihmettelen ettei kukaan muu talousviisas ole keksinyt esittämääsi tapaa korjata talous kuntoon? Minusta Eduskunnalla ja Hallituksella on ollut käytössään Suomen talousviisaat neuvoineen ja onpa jopa kysytty ulkomailtakin ja ei sittenkään, sinä vain pystyt luomaan ratkaisun tuosta vain! Talouden Nobel on aivan käsiesi ulottuvilla, ei muuta kun valmistaudut vain luovutukseen.Alkuperäinen kirjoittaja: Reino Heiskanen
PSillanpää, tiedät varmaan,mutta kerrataan. Koko olemassa olonsa ajan porvarillista järjestelmää on rakentanut ja kehittänyt kulloinenkin yläluokka: heimo ruhtinaat, orjan omistajat, feodaalit, porvaristo, kapitalismi ja nyt uusliberalistinen globaali markkina kapitalismi. Tulos on sitten sen mukainen. Ei ole pyritty yksinkertaiseen, rehelliseen lopputulokseen: vaan mahdollisimman sekavaan ja vaikeasti ymmärrettävään labyrinttiin, josta ei erkkikään ota selvää, siellä on varjon paikkoja harjoittaa mutaa magiaa ja vero-vilppiä. Tässä oleelliset syyt; ja kansat ovat olleet tietämättömiä, ajatelleet,että kyllä herrat ovat viisaita ja kumartaneet. Jos niin onnellisesti kävisi, että saisin Nopellin tästä "neron leimauksesta", niin lupaan lahjoittaa palkkion lyhentämättömänä SKP:n toimintaan.Alkuperäinen kirjoittaja: Reino Heiskanen
PSillanpäälle, 22.10 johdosta. Ei varmaankaan NL:tto kaatunut syömällä, paremmnkin juomalla.Kyllä siellä tehtiin paljon monenlaisia "vapsuksia" ja suoranaisia virheitä, mutta kun iso oli laiva ja hidas liikkeinen, kompassikin heittelehti kulloistenkin mieltymysten mukaan. Afganistaninkin komennus olisi saanut jäädä tekemättä ja ehkä Brahakin olisi selvinnyt paremmin omillaan, mutta tullut mikä tullut: ei kun opiksi! Ei suomeakaan alas ajeta sen takia, ettei meillä olisi resursseja, mutta järjestelmä ulosmittaa sitä yhteiskunnallista hyvää, mikä luotiin sotien jälkeisinä aikoina, kun kapitalismi oli heikko ja rajan takana oli kapitalistien kauhu pelottimena, niin pitkälle, että meillä oli jo punaisia vuorineuvoksiakin aluksi. Suomen ,Euroopan ja maailman tämän hetken ongelmat kuuluvat sarjaan, suuri varallisuuden uusjako "suuri puhallus", Yhteisen varallisuuden yksityistäminen ja tietenkin kansan elitason ja kulttuurin+ koulutuksen alentaminen.Alkuperäinen kirjoittaja: Satunnainen lukija
Työkykyisten ja -haluisten ihmisten pitäminen työttöminä on yhteiskunnan resurssien tuhlaamista. Miksi siis työttömyyttä esiintyy? Siksi, että kapitalistisessa yhteiskunnassa työllistämisen tarkoituksena ei ole yhteiskunnan rikastuttaminen, vaan yksityisen työnantajan rikastuttaminen.Kapitalistisessa yhteiskunnassa työvoima on tavara, jonka hinta riippuu muun muassa kysynnästä ja tarjonnasta. Työttömyyden vähetessä työvoiman hinta kasvaa, koska sen tarjonta vähenee. Koska työllistämisen tarkoituksena kapitalistisessa yhteiskunnassa on voiton tuottaminen työllistäjälle (eikä käyttöarvojen tuottaminen yhteiskunnalle), täystyöllisyyden saavuttaminen ei ole mahdollista muuten kuin poikkeuksellisesti ja lyhytaikaisesti juuri ennen kasvukauden romahtamista lamaksi. Kun työttömyyttä on hyvin vähän, työvoiman hinta kasvaa niin suureksi, että työllistäminen ei kannata, ja työllistämistä tehdään lainarahalla siinä toivossa, että se kannattaisi pitkällä tähtäimellä. Kun sitten lainanantajat menettävät uskonsa kasvun jatkumiseen, lainahanat suljetaan ja seuraa talouden romahdus.
(jatkuu...)
Alkuperäinen kirjoittaja: Satunnainen lukija
(...jatkuu)Nykyisessä globaalissa kapitalismissa (joka on itse asiassa aivan samaa kapitalismia kuin 1800-luvulla) kapitalistit kilpailuttavat valtioita toisiaan vastaan ja investoivat sinne, missä työläiset myyvät itseään halvimmalla. Tätä kansainvälinen kilpailu tarkoittaa: kilpailua siitä, minkä maan työväenluokka myy itseään halvimmalla. Kuka haluaa voittaa ja kuka hävitä tuollaisen kilpailun? Kumpikaan vaihtoehto ei ole houkutteleva. Kun Marx ja Engels kehottivat kaikkia maailman proletaareja liittymään yhteen, he tarkoittivat nimenomaan tuon kilpailun lopettamista. Tavoitteena ei ole voittaa kansainvälistä kilpailukykykilpailua, vaan irrottautua koko kilpailusta. Eri valtioiden työläisten kilpaileminen toisiaan vastaan hajottaa työväenluokkaa ja mahdollistaa kapitalistiluokan vallan jatkumisen. Esimerkiksi Suomen kilpailukyvyn ylläpito tarkoittaa Suomen työväenluokan taistelemista muiden maiden työväenluokkia vastaan. Tällainen kilpailu pönkittää kapitalistien valtaa globaalisti. Kaikkien maiden työläisten pitää liittyä yhteen ja lakata kilpailemasta toisiaan vastaan.
Sosialistisessa yhteiskunnassa työllistämisen motivaationa ei ole voiton tuottaminen sijoittajille, vaan käyttöarvojen luominen kansalle. Työnteosta syntyy käyttökelpoisia tuotteita. Siksi kannattaa työllistää koko kansa. Tämän ymmärtämiseksi ei tarvita monimutkaisia analyyseja. Tehokkuuden maksimoiminen on välttämätöntä vain silloin kun kilpaillaan markkinoilla. Kilpailun ulkopuolella tehokkuuden ei tarvitse olla maksimaalista; riittää, että se on positiivinen. Kansanvallan kannalta on tärkeää, että kansa saa päättää yhteiskunnasta toteutettavasta taloudellisesta toiminnasta demokraattisesti. Päätösvalta taloudellisesta toiminnasta on aina tuotantovälineiden omistajilla. Kapitalistisessa yhteiskunnassa tuo omistus on jakautunut epätasaisesti ja sosialistisessa yhteiskunnassa tuo omistus on jakautunut tasaisesti. Siksi todellinen kansanvalta voi toteutua vain sosialistisessa yhteiskunnassa.