Stop töhrykampanjalle
Vapaa Helsinki –verkosto järjesti tiistaina 16. syyskuuta Töhryfestin, jolla osoitettiin mieltä Helsingissä kymmenen vuotta käynnissä ollutta Stop töhryille –kampanjaa ja nollatoleranssipolitiikkaa vastaan. Tapahtuma keräsi järjestäjien mukaan lähes tuhat osallistujaa.
Helsingin kaupungin rakennusvirasto järjesti samaan aikaan Finlandia-talolla suljetun, massiivisilla turvatoimilla suojatun juhlaseminaarin, jossa pohdittiin kampanjan onnistumista ja mahdollista jatkoa. Kaupunki päätti, että varsinainen Stop töhryille –projekti lopetetaan. Käytännössä tämä merkitsee, että katutaide- ja julistetorjunnan rahoituspohja muuttuu suorasta kampanjarahoituksesta tavanomaiseksi kaupungin toiminnaksi.
Kaupunkikulttuurin köyhtyminen
Rakennusviraston projekti nieli kymmenen vuoden aikana yli miljoona euroa vuodessa. Tuloksena on ollut ennen kaikkea Helsingin nuorten ja kaupungin välien kiristyminen ja kaupunkikulttuurin köyhtyminen. Tällä hetkellä myös kaupungin nuorisoasiankeskus ja rakennusvirasto ovat napit vastakkain.
– Me kampanjoimme kontrollin kiristämistä ja ylikaupallista kaupunkia vastaan, sekä luovuuden ja vapaan kaupunkitilan puolesta. Emme voi hyväksyä väkivaltaa, jota kaupungin alaiset vartijafirmat käyttävät. Uhka ei enää kohdistu vain maalareihin, vaan mihin tahansa "riskitekijään", huomauttivat Vapaa Helsinki –verkoston edustajat.
Järjestäjät korostivat, miten Stop töhryille –projektin seurauksena lukuisia graffitimaalareita on tuomittu ehdottomaan vankeuteen ja elinikäiseen velkakierteeseen. Projektin käyttämää FPS Security-vartiointiliikettä on useaan otteeseen syytetty väkivallasta, laittomista henkilörekistereistä ja graffitimaalareiden vainoamisesta. Esimerkiksi pari vuotta sitten julkisuuteen tuli ohikulkijan kännykkäkameralla kuvaamaa tapaus, jossa kaksi FPS:n vartijaa pahoinpiteli vakavasti metroasemalla kiinniotettua henkilöä.
Graffitintorjunnasta bisnestä
Vuodesta 1998 lähtien kaupunki on systemaattisesti vainonnut lähes kaikkea kaupunkilaisten omaehtoista kaupunkitilan käyttöä. Graffitintorjunnasta on tehty bisnestä, kun kaupungin virkamiehet ovat omavaltaisesti alkaneet määritellä, mikä on taidetta ja mikä ei.
Pienet kulttuuritoimijat ja järjestöt ovat yksi toisensa jälkeen lopettaneet julistemainostamisen, kun kaupungin seinätilat on varattu suurten kaupallisten toimijoiden käyttöön.
Nyt töhrykampanjan vastainen liike on saanut osavoiton, kun kaupunki päätti lopettaa varsinaisen Stop töhryille –kampanjan. Kaupungin nollatoleranssilinjaan tällä ei silti liene suurta vaikutusta.
MARKO KORVELA
>> nollatoleranssi.info