Manifesti asevarustelua vastaan – Eurooppa tarvitsee suunnanmuutoksen
Suomen ulkopolitiikan täyskäännöksen ja asevarustelun kritisointi leimataan kovin usein valtavirtaisessa keskustelussa Venäjän vaikuttamiseksi. Se muistuttaa Putinin toimintalinjaa, jossa sodan vastustaminen Venäjällä on "lännen" vaikutusta.
Näin pyritään estämään sotilasmenojen ja hätäisen, epäonnistuneen Nato-ratkaisun arvostelu. Meille vakuutettiin taannoin, kuinka Natoon liittyminen on välttämätöntä, koska muuten joutuisimme kasvattamaan sotilasmenoja "yksin" ollessamme. Vielä 2020-luvun alussa menot olivat budjetista vajaat kolme miljardia euroa vuodessa. Sotilaallisesti liittoutumattomana selvisimme vuosikymmeniä 1,5 prosentin sotilasmenoilla bruttokansantuotteesta.
Nyt kuitenkin keskustellaan vakavissaan puolustusmenojen nostamisesta viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Se edistäisi vain kilpavarustelua ja tarkoittaisi budjetissa 16,5 miljardia euroa vuodessa sekä entistä kovempaa leikkauspolitiikkaa. Sen perustelemiseksi tarvitaan ulkoisia ja sisäisiä vihollisia.
Eurooppalaisten Nato-maiden puolustusbudjetit ovat yhteensä kolminkertaiset Venäjään nähden; väestö ja talous ovat moninkertaiset. Vain ydinaseissa Venäjä on ylivoimainen. Muun muassa Greenpeacen selvitys Venäjän sotilaallisesta uhasta osoittaa, että Nato on Venäjään nähden ylivoimainen lähes kaikilla ulottuvuuksilla. Vuonna 2024 Naton palveluksessa oli 5,8 miljoonaa sotilasta, kun taas Venäjän armeijassa palveli 1,3 miljoonaa.
Saksassa joukko sosiaalidemokraattisia poliitikkoja on julkaissut manifestin, jossa vaaditaan paluuta "rauhanpolitiikkaan, jonka tavoitteena on yhteinen turvallisuus". Manifestin mukaan kaikkien Euroopan valtioiden on tehostettava diplomaattisia ponnistelujaan Ukrainan sodan lopettamiseksi. On yritettävä käynnistää uudelleen vuoropuhelu Venäjän kanssa aseiden vaiettua.
Manifesti pitää Naton varustelusuunnitelmaa (5 % BKT:stä) järjenvastaisena. Asevarustelun sijaan se vaatii varoja köyhyyden torjuntaan ja ilmastonsuojeluun. Se vastustaa amerikkalaisten keskimatkan ohjusten tuomista Saksaan ja esittää uusia aseistariisuntaneuvotteluja erityisesti ydinaseiden osalta.
Toiminta manifestin tavoitteiden puolesta tarjoaisi myönteisen näköalan meille kaikille eurooppalaisille.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Kirja-arvostelussa Marja Jylhän "Vanhuustutkijat koronavuosi". Kirjaan sisältyy paljon pohdintaa vanhusväestön oikeuksista ja kuinka heihin suhtaudutaan. Onko heidän palvelujensa järjestäminen yhtä tärkeää kuin muun väestön kohdalla?
Heinäkuun alussa Punaisilla suvipäivillä Kaavin Luikonlahdessa keskusteltiin leikkauspolitiikan vaikutuksista naisten ja lasten elämään.
SKP-toisenlaista politiikkaa -seminaari Joensuussa kokosi väkeä kansankahvila Soroppiin huhtikuussa.
- 1 / 3
- seuraava ›
Tekijä
asevarustelu
-
03.07.20250
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
-
23.04.2025
ORPON JA Purran oikeistohallitus on sopinut asevarustelun ja muiden puolustusvoimien menojen lisäämisestä 3,7 miljardilla eurolla seuraavien neljän vuoden aikana. Puolustusvoimien budjetti kasvaa sen seurauksena tällä vuosikymmenellä yli 2,5-kertaiseksi.
-
14.11.2022
Marinin hallitus sitoo Suomea entistä tiukemmin yhdysvaltalaiseen sotateollisuuteen.
-
11.10.2022
-
23.06.2022
Eduskunnan käsittelemissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa on todettu toistuvasti, myös Ukrainan sodan aikana, että Suomeen ei kohdistu sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa.
-
25.05.2022
Eduskunnan päätös hakea Suomelle jäsenyyttä sotilasliitto Natossa vei maaltamme liittoutumattomuuden lopullisesti. Sotilasliitot ja niiden toimintaan tiukasti kytkeytyvä asevarustelu lisäävät väkivaltaa ja kärsimystä.
-
30.03.2022
Sota Ukrainassa osoittaa meille asevaraisen turvallisuusajattelun haaksirikon, kirjoittaa Hannu Ketoharju. Voimapolitiikan ja väkivallan kierteestä on päästävä eroon.
-
11.12.2021
HX-aikataulu on perustunut puolustusministeriön johdolla syötettyyn tietoon hävittäjien elinkaaren pituudesta. Hornet-lentäjä kenraali Jarmo Lindberg aloitti 1. elokuuta 2014 puolustusvoimain komentajana. Sen jälkeen alkoi uusien hävittäjien hankinnassa tapahtua, ostoajankohdan vauhtia kiihdytettiin. Hornetin korvaajan hankinnan perusteiden vääristely alkoi heti työryhmän pikaisesta esiselvityksestä.
-
10.12.2021
Suomen hallitus on päättänyt ostaa 64 yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää. Päätös asekaupasta on saanut runsaasti kritiikkiä ja SKP:n Tiina Sandberg luonnehtii sitä historialliseksi virheeksi.
-
04.02.2021
Suomen hävittäjähankinnat tulevat paitsi kalliiksi, myös kiihdyttävät globaalia asevarustelua, toteaa espoolainen SKP:n kuntavaaliehdokas Marko Korvela. Hän myös huomauttaa, että Suomessakin on poliittisia mielipidevankeja.
-
01.12.20200
HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä, uutta harkintaa ja vaihtoehtoehtojen selvittämistä, vetoaa 220 tieteen, taiteen ja muiden alojen vaikuttajaa. Vetoomus toimitettiin tiistaina kansanedustajille, jotka ottavat ennen joulua kantaa hävittäjien tilausvaltuuksiin valtion ensi vuoden budjettiesityksessä.
-
27.10.20200
Yhdysvaltojen puolustusministeriön hyväksymä lupa myydä F-35 ja F/A-18-hävittäjiä Suomeen vahvistaa sen, että HX-hankkeessa ei ole kyse vain hallitusohjelmaan kirjatusta nykyisen Hornet-kaluston ”suorituskyvyn korvaamisesta”.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.