Keywords:
Onko liennytyspolitiikka aikansa elänyt?
Ilmastonmuutos ja ekokriisi laajemminkin on välitön uhka ihmiskunnalle. Kaikkein kovimmin se iskee maapallolla köyhimpiin ja haavoittuvimpiin väestönosiin. Aikaa katastrofiin torjumiseen on vähän.
Onko tällaisessa maailmantilanteessa järkevää keskittyä sivistyneessä ja rikkaassa lännessä taisteluun autoritaarisia maita ja hallintoja vastaan vaikka sotilaallista voimaa käyttäen? Kun varmuudella meitä uhkaavan kriisin torjumiseen olisi koottava kaikkien maiden ja hallitusten voimat.
Tällöin laihakin sopu on parempi kuin lihava riita, että voimme keskittyä yhteisesti hyväksyttävän ratkaisun löytämiseen. Mielestäni ”lännen” asenne huokuu perinteistä ylimielisyyttä ja nojaa viime kädessä voimapolitiikkaan, jolle on mahdoton saada maapallon maiden ja kansojen enemmistön tukea. Lännen tärkeimmän liittoutuman Naton jäsenmaat edustavat vain noin 12 prosenttia maailman väestöstä ja niiden suhteellinen painoarvo taloudessa on laskussa, mutta tarvitsevat 4-6 maapalloa elämäntapaansa.
Voimapolitiikkaan nojaaminen johtaa kilpavarusteluun, koska vastapuolen on vastattava vähintäänkin samalla mitalla. Se luo kestämättömän tilanteen ja saattaa viedä meidät ydinaseiden aikakaudella totaaliseen tuhoon. Pelkästään rajoitettunakin ydinsota merkitsee pahimmillaan ydintalvea ja johtaa kymmenien miljoonien kuolemaan ja maailmanlaajuiseen nälänhätään.
Presidentti Niinistö puhui vielä viime itsenäisyyspäivän haastattelussa ”Helsingin hengen” ja rauhan tarpeellisuudesta. Hän viittasi tällä Helsingin ETYK -kokoukseen 1975. Silloin syntyi käsite Helsingin henki kuvaamaan kykyä sopia vaikeistakin asioista, jos halua on.
Voisivatko erilaiset rauhantahtoiset toimijat tarttua Niinistön ajatuksiin ja koota liikettä liennytyspolitiikan tueksi suurten ongelmien ratkaisemiseksi. Ilman sellaista kansalaisten aktiivisuutta näyttää tällä hetkellä voimapolitiikan ja kilpavarustelun pysäyttäminen vaikealta.
80-luvun alussa rauhanliike kautta Euroopan vaikutti päättäjiin, kun sadat tuhannet kokoontuivat pelkästään Berliiniin vaatimaan vieraiden joukkojen ja ohjusten poistamista Keski -Euroopasta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Kirja-arvostelussa Marja Jylhän "Vanhuustutkijat koronavuosi". Kirjaan sisältyy paljon pohdintaa vanhusväestön oikeuksista ja kuinka heihin suhtaudutaan. Onko heidän palvelujensa järjestäminen yhtä tärkeää kuin muun väestön kohdalla?
Heinäkuun alussa Punaisilla suvipäivillä Kaavin Luikonlahdessa keskusteltiin leikkauspolitiikan vaikutuksista naisten ja lasten elämään.
SKP-toisenlaista politiikkaa -seminaari Joensuussa kokosi väkeä kansankahvila Soroppiin huhtikuussa.
- 1 / 3
- seuraava ›
Tekijä
ilmastonmuutos
-
27.01.2025
Ilmastonmuutos ja ekokriisi laajemminkin on välitön uhka ihmiskunnalle. Kaikkein kovimmin se iskee maapallolla köyhimpiin ja haavoittuvimpiin väestönosiin. Aikaa katastrofiin torjumiseen on vähän.
-
04.07.2024
Vuoden 2023 heinäkuusta lähtien jokainen kuukausi oli ollut vähintään 1,5 celsiusastetta esiteollisen ajan tasoa korkeampi, ja maailman keskilämpötila oli viimeisten 12 kuukauden aikana 1,63 astetta lämpimämpi kuin teollisen ajan aikana. Olemme lähellä yhä vaarallisempia ilmastovaikutuksia.
-
30.05.2024
Lisää ääntä -kampanja on pyrkinyt kevään aikana nostamaan ilmasto- ja ympäristökysymyksiä EU-vaalikeskustelun ytimeen. Tulevana sunnuntaina kampanja huipentuu valtakunnalliseen Lisää ääntä -ilmastomarssiin, joka järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla.
-
21.04.2022
Naomi Klein ei pelkää tarttua suuriin teemoihin havainnollistavasti ja loogisesti. Myös hänen uusin teoksensa Tuli on irti tarjoaa sekä analyysiä että konkreettisia ratkaisuja, joiden taakse soisi suomalaistenkin demareiden ryhmittyvän.
-
15.07.20210
Heinäkuun 2021 Moksis kommentoi Suomen ennen näkemätöntä helleaaltoa.
-
29.06.2021
Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa hallitusta siitä, että hallitusohjelman tärkeimmät ympäristöä koskevat lait – luonnonsuojelulaki, ilmastolaki sekä maankäyttö- ja rakennuslaki – ovat myöhässä. Liitto vaatii niiden saamista lausunnolle pian, ettei niiden valmistelu myöhästy.
-
18.06.2021
Elokapina ei hellitä: väkijoukko sulkee Helsingin Mannerheiminkadun jo toista vuorokautta kestäneessä mielenosoituksessa.
-
17.06.2021
Elokapina-liikkeen mielenosoittajat ovat katkaisseet liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä. Mielenilmaisulla vaadittaani Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan.
-
26.11.20200
Ympäristökriisiä ei voi hillitä vain viilaamalla nykyistä järjestelmää nurkista. Määrätietoista liikkumista pois markkinavoimien ehdoilla toimivasta yhteiskunnasta tarvitaan.
-
24.11.20200
Luonto-Liiton mukaan ostolakko on uusi musta! Älä osta mitään -päivä haastaa Black Friday -ilmiön perjantaina 27. marraskuuta.
-
17.11.20200
Elokapina osoittaa huomenna mieltä maa- ja metsätalousministeriön edessä Helsingissä. Elokapina katsoo, että EU-parlamentin ehdottama CAP-uudistus on täysin riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta, ja tulee toteutuessaan vesittämään Pariisin ilmastosopimuksen.
-
28.09.20200
Kansalaisliike Elokapina julistaa viikon pituisen Syyskapinan Helsingissä 1.10. alkaen. Kapinan aikana elokapinalaiset kaikkialta Suomesta ryhtyvät Helsingissä väkivallattomaan suoraan toimintaan ja kansalaistottelemattomuuteen.
-
18.08.20200
Elokapina-liikkeen kolme aktiivia on aloittanut Helsingissä nälkälakon protestoidakseen riittämättömiä ilmastotoimia vastaan. Elina Kauppilan mielestä hallituksen suunnitelmat eivät ole alkuunkaan riittäviä.
-
28.07.20200
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotti viime viikolla 1,3 miljardin euron julkisesta tuesta raideliikenteeseen. Tukea on tarkoitus kanavoida tunnin junien ja Espoon kaupunkiradan kaltaisiin isoihin hankkeisiin. Tuet hyödyttävät suurkaupunkien alueita, mutta alueellista tasapainoa tukevat ekologisen liikenteen toimet antavat odottaa itseään.
-
23.07.2020
Vihreys ilman kapitalismin kumoamisen vaatimusta kanavoi muutoshalun niin, että törmätessään pääoman voitontavoitteluun se jää hyödyttömäksi.