Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin

12.03.2022 - 13:00
(updated: 17.03.2022 - 11:38)

Putinin rikollinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut mieleeni vanhan sanonnan sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Silloin joutuu kysymään, minkä politiikan.

Venäjä esitti syksyllä vaatimuslistan Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Päävaatimukset olivat Minskin sopimusten täytäntöönpano ja lupaus siitä, ettei Ukraina liity Natoon. ”Lännessä” todettiin ja on todettu monella suulla, että jokaisella maalla on oikeus liittyä Natoon, joten Venäjän vaatimusta on mahdoton hyväksyä. Myöskin Minskin sopimuksen sanotaan olevan sellainen, että Venäjä pääsee sen kautta vaikuttamaan Ukrainan politiikkaan, joten sitäkin on mahdoton hyväksyä. Siitä huolimatta, että sen on hyväksynyt jopa YK:n turvallisuusneuvosto.

Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta siteerasi maailmankuulun fyysikon Carlo Rovellin kysymystä. Miksi oli mahdoton sanoa neljä sanaa, Ukraina ei liity Natoon. Nyt Ukrainassa maksetaan Nato-optiosta kallista hintaa aina ydinsodan uhkaan asti.

Putin on tehnyt historiallisen virheen hyökätessään Ukrainaan. Se pitää tuomita ja on tuomittu yleisesti. Mutta jos Yhdysvalloilla oli varmoja tietoja Venäjän hyökkäyksestä, miksi ei tehty enemmän sen estämiseksi. Eikö sekin ole virhe? Miksi ei sanottu noita neljää sanaa. Uhattiin vain talouspakotteilla, joiden teho oli epävarma. Niitä on sodan alettua lisätty ja yhä uusia pakotteita suunnitellaan hamaan tulevaisuuteen. Kyseessä on taloudellinen sodankäynti markkinoiden valtaamiseksi. Laskun siitä tulee maksamaan tavallinen kansa.

Sen sijaan tarvittaisiin Euroopassa diplomaattisia aloitteita rauhan palauttamiseksi. Tunnettu italialainen lehtimies Franco Venturini on esittänyt Angela Merkelin pyytämistä rauhanneuvottelijaksi ja sodan pikaista lopettamista. Ydinsodan Damokleen miekka riippuu ihmiskunnan pään päällä. Lähes 2000 ydinkärkeä on muutaman minuutin laukaisuvalmiudessa koko ajan.

Naton laajentamisen ja uuden kilpavarustelun sijaan tarvitaan aseriisuntaa ja voimavarojen suuntaamista ilmasto- ja ympäristökatastrofin torjumiseen. Sillä on kiire.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tekijä

Ukraina