Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin
Putinin rikollinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut mieleeni vanhan sanonnan sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Silloin joutuu kysymään, minkä politiikan.
Venäjä esitti syksyllä vaatimuslistan Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Päävaatimukset olivat Minskin sopimusten täytäntöönpano ja lupaus siitä, ettei Ukraina liity Natoon. ”Lännessä” todettiin ja on todettu monella suulla, että jokaisella maalla on oikeus liittyä Natoon, joten Venäjän vaatimusta on mahdoton hyväksyä. Myöskin Minskin sopimuksen sanotaan olevan sellainen, että Venäjä pääsee sen kautta vaikuttamaan Ukrainan politiikkaan, joten sitäkin on mahdoton hyväksyä. Siitä huolimatta, että sen on hyväksynyt jopa YK:n turvallisuusneuvosto.
Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta siteerasi maailmankuulun fyysikon Carlo Rovellin kysymystä. Miksi oli mahdoton sanoa neljä sanaa, Ukraina ei liity Natoon. Nyt Ukrainassa maksetaan Nato-optiosta kallista hintaa aina ydinsodan uhkaan asti.
Putin on tehnyt historiallisen virheen hyökätessään Ukrainaan. Se pitää tuomita ja on tuomittu yleisesti. Mutta jos Yhdysvalloilla oli varmoja tietoja Venäjän hyökkäyksestä, miksi ei tehty enemmän sen estämiseksi. Eikö sekin ole virhe? Miksi ei sanottu noita neljää sanaa. Uhattiin vain talouspakotteilla, joiden teho oli epävarma. Niitä on sodan alettua lisätty ja yhä uusia pakotteita suunnitellaan hamaan tulevaisuuteen. Kyseessä on taloudellinen sodankäynti markkinoiden valtaamiseksi. Laskun siitä tulee maksamaan tavallinen kansa.
Sen sijaan tarvittaisiin Euroopassa diplomaattisia aloitteita rauhan palauttamiseksi. Tunnettu italialainen lehtimies Franco Venturini on esittänyt Angela Merkelin pyytämistä rauhanneuvottelijaksi ja sodan pikaista lopettamista. Ydinsodan Damokleen miekka riippuu ihmiskunnan pään päällä. Lähes 2000 ydinkärkeä on muutaman minuutin laukaisuvalmiudessa koko ajan.
Naton laajentamisen ja uuden kilpavarustelun sijaan tarvitaan aseriisuntaa ja voimavarojen suuntaamista ilmasto- ja ympäristökatastrofin torjumiseen. Sillä on kiire.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Kirja-arvostelussa Marja Jylhän "Vanhuustutkijat koronavuosi". Kirjaan sisältyy paljon pohdintaa vanhusväestön oikeuksista ja kuinka heihin suhtaudutaan. Onko heidän palvelujensa järjestäminen yhtä tärkeää kuin muun väestön kohdalla?
Heinäkuun alussa Punaisilla suvipäivillä Kaavin Luikonlahdessa keskusteltiin leikkauspolitiikan vaikutuksista naisten ja lasten elämään.
SKP-toisenlaista politiikkaa -seminaari Joensuussa kokosi väkeä kansankahvila Soroppiin huhtikuussa.
- 1 / 3
- seuraava ›
Tekijä
Ukraina
-
11.03.2023
Pääministeri Marin osallistui eilen 10.3. Ukrainassa äärioikeistolaisen koalition aseellisen siiven johtohahmon Dmytro Kotsjubailon hautajaisiin. Marin kunnioitti fasistijohtajan muistoa Mykhailon katedraalissa Kiovassa.
-
10.05.2022
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on ollut vaihtoehdotonta. Sotilaallinen liittoutumattomuus ja yhteistyöhön perustuva rauhanomainen linja ei tarkoita Suomen jäämistä yksin konflikteissa, kuvaa Arja Alho toimittamaansa julkaisua Sota ja rauha. Sotilasliittoon vai ei?
-
09.05.2022
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.
-
24.03.2022
Herrojen sotatoimet tuottavat jälleen laskun työväenluokalle – kaiken vaurauden yhteiskuntaan tuottavalle luokalle.
-
22.03.2022
Rauhaa vaikka väkisin.
-
21.03.2022
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.
-
12.03.2022
Putinin rikollinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut blogisti Hannu Ketoharjun mieleen vanhan sanonnan sota on politiikan jatkamista toisin keinoin. Silloin joutuu kysymään, minkä politiikan.
-
01.03.2022
Venäjä on Ukrainaan hyökkäämällä haastanut niin sanotun lännen yksinoikeuden harjoittaa laajamittaista sotilaallista aggressiota. Maailmanpolitiikan mannerlaatat liikkuvat nyt voimakkaasti, sanoo Miika Kabata.
-
24.02.2022
Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätös aloittaa sota Ukrainassa on saanut tänään osakseen kansalaisyhteiskunnan tuomion niin sosiaalisessa mediassa, kuin useissa mielenosoituksissa ympäri Suomen.
-
08.02.2022
Ukrainan kommunistisen puolueen pääsihteeri Petro Symonenko sanoo, että läntisten tiedustelupalvelujen suunnittelema "Euroopan uudelleenjako" johtaa sotaan Venäjän kanssa. Hän varoitti vastikään muodostetusta Britannian, Yhdysvaltojen ja Puolan militaristisesta liitosta, joka on lisäksi liittoutunut Ukrainaa hallitsevan natsioligarkkihallinnon kanssa.
-
14.02.20200
Kommunistisen puolueen puheenjohtaja Petro Simonenko sanoo, ettei poliittinen perussuunta Ukrainassa ole kääntynyt, vaikka maassa on vuonna 2019 käyty kahdet vaalit.
-
07.11.20160
Richard Sakwan mukaan konfliktin kourissa olevasta maasta liikkuu enemmän fiktiota kuin faktaa.