Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
Ihannevaalit
Nyt kun koko maahan haetaan taas seuraaviksi vuosiksi päättäjiä, on minulle hyvä hetki kertoa tämäkin mielipide ääneen: kuntavaalit ovat mielestäni kaikkein tärkeimmät vaalit. Pelkkään tunnelmointiin en kuitenkaan perusta mielipidettäni, vaan tietoon kuntiemme tavasta toimia asukkaidensa työvälineenä. Erikoislaatuiseksi sen tekee voimakas itsehallinto, suhteellisen pitkälle viety demokratia ja avoimuus. Valtuustojen kokonaismäärä kertoo siitä, että päätöksiä tehdään myös lähellä asukasta. Nämä syyt eivät kuitenkaan vielä riitä nostamaan kuntavaaleja oman listani kärkeen. Parlamentaarisen vaikuttamisen saralla juuri paikallisesti voi syntyä liikettä politiikan suunnan kääntämiseksi, kunhan vain tahtoa löytyy “kuntakapinan” aloittamiseen. Minulle tärkeimmät vaalit eivät siis tarkoita pelkästään oman kotikaupungin asioihin vaikuttamista.
Lähes kaikkia kuntien hyviä puolia on järjestelmällisesti purettu viime vuosikymmeninä. Päätöksenteon avoimuus kärsii palvelujen yksityistämisen kourissa, kun asukkailla ei ole enää oikeutta nähdä mihin yhteisiä rahoja käytetään. Itsehallintoa on romutettu monelta eri suunnalta. Kuntaliitosten lisäksi siihen ovat vaikuttaneet valtiovallan toimet ja EU:n junailemat säädökset. Sote- ja maakuntauudistus toteutuessaan olisi jälleen yksi tapa heikentää kuntien itsehallintoa ja keskittää päätöksentekoa. Se olisi suuri vallanvaihdos kunnilta valtiolle. Hyvinvointimme perustana oleva kunta lakkaisi olemasta, kuten myös minun ajatukseni tärkeimmistä vaaleista.
Meillä on siis pohjimmiltaan olemassa hyvin käyttökelpoinen, lakien ohjaama systeemi paikallisen päätöksenteon ja yhteisten varojen ohjaamiseksi. Mutta kuten niin monissa muissakin yhteiskunnan elimissä, ei tässäkään tapauksessa kaikki toimi kuten taustalla oleva ajatus ja ihanne määräisi. Mainitsemani avoin päätöksenteko olisi vietävä vielä paljon pidemmälle kuin se nykyisellään on ja demokratian laajempaa toteutumista pystyisi tukemaan monilla eri tavoin. Minulle, joka fanitan kuntien vahvaa oikeutta päättää omista asioistaan ja lähellä tapahtuvaa päätöksentekoa, olisi maakuntahallinnon perustaminen nykyisillä esityksillä järkyttävä tapa toimia. Kestäviä ja tietoon pohjaavia, paikallisia päätöksiä ei voi kukaan tehdä satojen kilometrien päässä omalta asuinalueeltaan. Vai aletaanko maakuntapäättäjiltä vaatimaan, että asuvat vuorotellen kaikissa oman alueensa kunnissa?
Me kommunistit pyrimme valtuustoihin myös pitääksemme päätöksenteon lähellä. Jokaiselta hallituspuolueen ehdokkaalta voisi kysyä, miksi he ovat mukana, vaikka puolueidensa politiikka on pyrkinyt lähinnä tuhoamaan maamme kunnat? Vaalikentillä meillä ei kuitenkaan ole liiemmin aikaa moiseen tenttaamiseen. Innostamme ennemmin asukkaita itse päättämään asioista ja kysymään: mitä meidän kunnassa voisi tehdä paremmin?
Kolumni on julkaistu Tiedonantaja-lehdessä 31.3. 2017
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
- 1 / 94
- seuraava ›
Tekijä
kuntavaalit
-
30.06.2021
Kesäkuun 2021 Moksis
-
24.06.2021
Äänestysprosentti jäi kuntavaaleissa ennätyksellisen alhaiseksi. Kun uurnille vaivautuu vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, ei voida enää puhua demokratiasta.
-
12.06.20210
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen kommentoi Helsingin Narinkkatorilta vaalityön lomassa kommunistien kampanjakuulumisia. Väisäsen mukaan ihmiset tulevat nyt vaaliteltoille kertomaan omasta huolestuttavasta tilanteestaan. Monelta ihmiseltä puuttuu perusturva ja työ.
-
10.06.2021
Elinvoimainen ja kasvava Nokia tarvitsee uutta suuntaa tulevalla valtuustokaudella. SKP:n kuntavaaliehdokkaiden yhteisenä huolenaiheena on Nokian kaupungin lähipalvelujen tilanne.
-
03.06.2021
Helsingin valtuustolle vietiin eilen asukkaiden ehdotuksia siitä, mihin kaupungin 500 miljoonan euron ylijäämiä pitäisi käyttää. Kaupunki on kasvattanut pankkitileillä makaavat rahavaransa runsaassa kymmenessä vuodessa lähes viisinkertaisiksi.
-
27.05.2021
Suomen kunnissa päättävät tällä hetkellä ihmiset, joiden tulot ovat keskimääräistä kansalaista isommat. Viime kuntavaaleissa valituiksi tulleista noin 28 prosenttia kuului ylimpään tulokymmenykseen.
-
26.05.2021
Ennakkoäänestys kuntavaaleissa alkaa tänään. Ennakkoon voi äänestää 26.5.–8.6.2021 ja äänestyspaikkoja on 930 kappaletta. SKP:n listoilla on ehdokkaita 22:ssa eri kunnassa. Katso kaikki ehdokkaat täältä.
-
24.05.2021
Tiedonantaja-festivaali syventyy kuntapolitiikkaan 25. toukokuuta klo 17 alkaen. Katso osallistumislinkit täältä!
-
19.05.2021
Tulevat valtuutetut ovat jälleen kerran paljosta vastuussa kuntalaisille, kirjoittaa Kaija Kiessling Tiedonantajan blogeissa. Turkuun tarvitaan koko nykyisen suunnan kääntämistä.
-
11.05.20210
Kesäkuun kuntavaalien lähestyessä Tiedonantaja haastatteli ehdokkaita SKP:n listoilla Uudenmaan suurimmista kunnista. Ossi Kähmi, Jiri Mäntysalo ja Eeva Kaukoluoto ovat ehdolla Vantaalla, kun taas Marko Korvela pyrkii Espoon valtuustoon.
-
30.04.20210
-
28.04.2021
Porilaiset SKP:n ehdokkaat Pekka Lundgren, Kristina Kumlander ja Jarmo Pihl nostavat karhukaupungin vaalikamppailussa esille työajan lyhentämisen, maksuttoman lähiliikenteen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä useita muita asukkaiden hyvinvointia lisääviä vaatimuksia.
-
14.04.2021
Ehdokkaat SKP:n listalla ovat valmiina vallan vaihtoon Turussa ja Loimaalla. Tärkeänä teemana vaaleissa toimii kuntapalveluiden puolustaminen sekä vaihtoehdon tuominen poliittiseen päätöksentekoon, jossa muuten yleensä rahavalta sanelee säännöt.
-
25.03.2021
Leikkauspolitiikkaa ovat tehneet jo vuosikymmenien ajan enemmän tai vähemmän kaikki hallitukset.
-
03.03.2021
Lähimetsää uhkaava raskas rakentaminen sai tutkija Helena Saarikosken lähtemään mukaan kuntavaaleissa. Ehdokkaan ohjelman neljä kärkeä ovat lähiluonto, lähipalvelut, lähidemokratia ja tasa-arvo.
Sivut
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.