Keywords:
Puolustusselonteko uusiksi
Hallitus hyväksyi äskettäin (9. syyskuuta) puolustusselonteon. Selonteossa sanotaan, että Suomi ei kuulu sotilasliittoihin. Selonteon tekstin mukaan kuitenkin vaikuttaa siltä, että Suomi on Naton jäsen tai ainakin hyvin läheinen liittolainen.
Selonteossa sanotaan mm. seuraavaa:
– Vahva ja yhtenäinen Nato on Euroopan ja Suomen intresseissä.
– EU−Nato-yhteistyön tiivistäminen on yhä tärkeämpää ja tuo lisäarvoa toimintaympäristön haasteisiin vastaamiseksi.
– Suomi kehittää Nato-kumppanuutta omista lähtökohdistaan ja hyödyntää Naton tarjoamia kumppanuustyökaluja ja yhteistyöohjelmia Suomen puolustuksen vahvistamisessa.
– Osallistuminen Naton vaativiin harjoituksiin ja kriisinhallintaan kehittää Suomen omia suorituskykyjä ja yhteistoimintakykyä kumppaneiden kanssa.
– Suomi tekee yhteistyötä Naton kanssa muun muassa kyberpuolustuksessa, asevalvonnassa, CBRN-kysymyksissä, kriisinsietokyvyn kehittämisessä, puolustusmateriaalialalla sekä hybridiuhkien torjuntaan liittyvissä kysymyksissä.
– Yhteistyö Naton kanssa tukee myös sotilaallista huoltovarmuutta.
Nato-intoilun lisäksi selonteossa listataan kymmenien miljardien edestä asehankintoja ja muita sotavalmistelumenoja. Jo pitkään esillä olleiden sotalaivojen ja rynnäkköhävittäjien lisäksi selontekoon on nyt kirjattu uusien panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen hankinta. Lehtitietojen mukaan tähänkin tarvittaisiin kaksi miljardia euroa.
Sotainen henki on selonteossa vallalla muutenkin. Kutsunnat halutaan ulottaa koko ikäluokkaan, siis myös naisiin. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä (suojeluskuntia?) ja reserviläisten toimintaa halutaan kehittää. Ja niin edelleen.
Selonteko on sotilaiden kirjoittama ja siksi sen sotaisa teksti on jotenkin ymmärrettävissä. Selonteon hyväksynyt hallitus koostuu kuitenkin siviileistä. Hyväksymisen sijasta hallituksen olisi pitänyt hylätä ehdotettu teksti ja kirjoittaa sen sijaan asiakirja, jossa korostetaan asiallisia naapuruussuhteita ja pyrkimystä liennytykseen ja aseellisen vastakkainolon vähentämiseen. Pitemmällä aikavälillä on pyrittävä kaikkialla aseistuksen olennaiseen vähentämiseen ja lopulta yleiseen aseidenriisuntaan.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Kemin satamassa suunnitelllaan jätti-investointeja, jotka eivät vastaa sataman nykyistä taloustilannetta. Kymmenien miljoonien käyttäminen veronmaksajien kukkarosta yksityisen yhtiön hyväksi tuntuu perusteettomalta.
Lapin Rauhanpuolustajien Kemissä YK:n päivänä 24.10. järjestämän tilaisuuden tunnuksena oli Ne, jotka eivät tunne menneisyyttä, ovat tuomitut toistamaan virheet. Päivän tapahtuma alkoi perinteisellä rauhanmarssilla ja jatkui sisätiloissa Kemin Kulttuurikeskuksessa.
Viranomaiset myöntävät auliisti lupia, joiden seurauksena Lapin luonto ja paikallisten ihmisten elinkeinot kärsivät. Tapio Siirilän laaja artikkeli nostaa esille ajankohtaisia Lapin kaivos- ja malminetsintäongelmia.
- 1 / 5
- seuraava ›
Tekijä
NATO
-
27.04.2023
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
-
28.02.2023
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tänään vierailulla Helsingissä, jossa hän osallistuu Paasitornissa pidettävään SAMAKin vuosikokoukseen. Niukasta tiedotuslinjasta huolimatta paikan päälle on kerääntynyt Suomen puolueettomuutta vaativia mielenosoittajia.
-
27.12.2022
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
-
25.11.2022
Suomi on tehnyt poliittisen historian ennätyksen rähmällään olossa.
-
22.11.2022
Iran tappoi ohjus- ja droneiskuilla ainakin 26 kurdia Irakissa kolmessa eri iskussa viikonlopun aikana. Samaan aikaan Turkki tappoi Irakissa ja Syyriassa ainakin 13 ihmistä. Suomessa poliitikot ja media ovat olleet varsin hiljaa Nato-maa Turkin viime aikojen sotilastoimista.
-
08.10.2022
Natoon kriittisesti suhtautuva Stop Nato -verkosto järjesti kansalaistottelemattomuustempauksen Sanomatalolla Helsingissä lauantaina alkuiltapäivästä. Osallistujat kaatuivat Sanomatalon lattialla muistuttaakseen Naton operaatioissa kuolleista siviileistä.
-
14.07.2022
-
29.06.2022
Ei koskaan uudestaan Kurdeja saa luovuttaa - Moksis Tiedonantajassa kesäkuussa 2022.
-
23.06.2022
Eduskunnan käsittelemissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa on todettu toistuvasti, myös Ukrainan sodan aikana, että Suomeen ei kohdistu sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa.
-
03.06.2022
Tampereella järjestetään Natoa vastaan, rauhan puolesta! -mielenosoitus lauantaina 4. kesäkuuta. Marssi järjestäytyy klo 14:00 Sorin aukiolla, josta kuljetaan Jugendtorille. Järjestäjien mukaan Suomen liittyminen supervalta USA:n johtamaan sotilasliittoon merkitsee aseveljeyttä maailman kansoja vastaan, eikä se voi olla myöskään Suomen kansan etu.
-
01.06.2022
Olemmeko me ihmisiä, jotka sotivat? Vai olemmeko me ihmisiä, jotka keskustelevat ja ovat järkeviä, kysyy Kommunistinuorten uusi puheenjohtaja Bex Tapanainen. Nuorisojärjestö otti vuosikokouksessaan selvän kannan: Suomen ei pidä liittyä Natoon.
-
25.05.2022
Eduskunnan päätös hakea Suomelle jäsenyyttä sotilasliitto Natossa vei maaltamme liittoutumattomuuden lopullisesti. Sotilasliitot ja niiden toimintaan tiukasti kytkeytyvä asevarustelu lisäävät väkivaltaa ja kärsimystä.
-
24.05.2022
Toukokuun Moksis kommentoi Petteri Orpon sanomisia.
-
17.05.2022
Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus haudattiin eduskunnassa 17. päivä toukokuuta. Eduskunta hyväksyi äänin 188 – 8 hallituksen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan yksimieliset esitykset liittymisestä sotilasliitto Natoon. Liittoutumattomuutta ei edes selvitetty.
-
13.05.2022
Suomen Nato-jäsenyyteen ja hakuprosessiin kriittisesti suhtautuvat tahot järjestävät mielenosoituksen Helsingissä sunnuntaina. Tapahtumassa puhuvat muun muassa vapaa kirjoittaja Arja Alho ja emeritusprofessori Jyrki Käkönen.
Sivut
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.